2012. augusztus 21.

Dálnoki-Kováts villa látogatása – 2012. március 23.


A hazai Bauhaus főműve, amely egyúttal az európai modern építészet egyik remeke is, nem könnyen látogatható. Nekünk is csak másodszori nekifutásra sikerült bejutnunk, akkor viszont közel két órát töltöttünk az épületben és annak kertjében. Ragyogó, tavaszi péntek délután volt, a helyszínen várt bennünket Varga Gábor, aki lehetővé tette a látogatást – ezt ezúton is köszönjük neki. A Lejtő utcai épület gyönyörű, rendkívül letisztult tömegét, szinte anyagtalan és neutrális hatású fehér felületét archív fotókról már ismertük, ezért kíváncsian vártuk, hogy az utóbbi években végrehajtott felújítás milyen eredményt hozott. Miután kiosztottuk az előzetesen megvásárolt orvosi lábzsákokat – hogy óvjuk a lakás padlózatát – beléphettünk a házba.
Az épületről Rozsnyai József beszélt röviden. A Lejtő utcai villa 1933-ban Milánóban a Triennálén családi ház kategóriában első díjat nyert. Az építtető Dálnoki-Kováts Jenő, az Országos Ipartestület igazgatója volt. A tervező Molnár Farkas, a statikus Pécsi Eszter (Fischer József felesége, ebben a szakmában az első nő!), a kivitelező Apor József.
A második világháborúban bombatalálat érte a villát, az államosítás után pedig több családot költöztettek be, és az épületet a felismerhetetlenségig átalakították. A házat az 1980-as években vásárolta meg Trombitás Tamás festőművész, aki az eredeti tervek és fényképek alapján a műemléki helyreállítás egy részét elvégezte. A befejezés az új tulajdonosokra várt és mi meggyőződhettünk arról, hogy a munkálatok során igyekeztek nagyon körültekintően eljárni.
A lejtős telken szabadon álló villa alagsori szintjén egykor kazánház, tüzelőtároló és gondnoki lakás helyezkedett el. A valódi bejárat a ház kerti szintjéről nyílik, itt dolgozó-nappali, étkező, konyha, garderobe és fürdőszoba található. A helyiségek funkcionális elválását átadóablakos konyhaszekrény és tolóajtó tette egykor lehetővé, ezek ma már nincsenek meg.
A nappali szoba leghangsúlyosabb részlete a télikert ívelt, kettős üvegpalástja, amely a források szerint 80 cm mély, de a helyszínen lévők közül néhányan kételkedtek ebben. Sajnos nem volt nálunk megfelelő eszköz, ezért nem tudtuk ellenőrizni a méretet… A télikertben ma sápadt növények kornyadoznak, de valaha bizonyára igen látványos lehetett a zöldellő pozsgásokkal, kaktuszokkal teleültetett üvegfélkör, amelyet telente belülről a padlóban kialakított fűtőberendezésből áramló meleg levegő választott el a kinti hidegtől, nyaranta pedig kívülről fémrudakra feszített vászonrolók árnyékoltak. A télkert melletti, teraszra nyíló, hajtogatható paravánajtó megnyitotta a kert felé a fényben úszó helyiséget, még inkább elárasztva azt világossággal.

A tömör tölgyfalapokból álló lépcsőfokokon puhán, csendesen lehet feljutni az emeletre, ahol hálószobák, fürdő és egy nagy terasz található, amelyre árnyékot vet egy vaslépcső. Ezen a legfelső szinten kialakított napozóteraszt közelíthetjük meg. A lépcső formájával és világoskék színével azt az óceánjáró hajó világot idézi meg, amely a korszak több épületére is jellemző.
A ház alaprajza négy négyzetes mezőből áll, homlokzatai is négyzetbe foglalhatók, mégsem szokásos kockaházzal van dolgunk. A horizontális és az íves elemek váltakoznak, nagyszerű ritmust és kiegyensúlyozottságot adva az épületnek. A télikertre rímel a lépcsőház hengerpalástja, ez a tömeg azonban csupán egy karcsú oszlopon nyugszik – akár beszélő építészetet is emlegethetünk, mivel a forma elárulja a funkciót; egyúttal a kor újszerű komponálására is példa, hiszen a súlyos felső résznek elég ez a kevés alátámasztás.
Bugár-Mészáros Károly, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatójaként valaha azt tervezte, hogy ebben a villában kap helyet a magyarországi Bauhaus eszmeiségét és tárgyi emlékeit bemutató kiállítás. Ennek az álomnak a megvalósulására még várnunk kell; addig be kell érnünk az erről a különlegesen harmonikus épületről készítetett fotóinkkal, illetve az együtt töltött, kellemes, napsütéses délutánnak az emlékével.

Mácsay Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése