2015. november 1.

Kalandos kaukázusi kiruccanás

Volt-pázmányos barátaimnak köszönhetően jutottam ki Grúziába (Georgiába) ez év márciusában. Ezúton is köszöntet szeretnék mondani nekik. Az utazással születésnapom alkalmával „leptem meg” magam és remek társaság jött össze. Bevallom őszintén és férfiasan, korábban nem sokat hallottam Grúziáról, bár ismertem meg grúzokat, még Litvániában, de velük sem mindig a kis, kaukázusi ország volt a beszédtéma. Csupán annyit tudtam, mint amit körülbelül mindenki, hogy hol helyezkedik el, ott született Sztálin stb. Némi utánanézést nem ártott tehát, mielőtt nekivágtunk a kalandnak.

Az ország nevét az oroszból kölcsönöztük, ám a helyiek ezt nem annyira kedvelik, jelenleg azon vannak, hogy Európa országaiban a Grúzia helyett a Georgia nevet honosítsák meg, mely a védőszentjükre, Szent Györgyre utal. A nép önmegnevezése kartvéli, országukat Szakartvelónak hívják saját nyelvükön. Az állam területe nagyjából háromnegyed-Magyarországnyi, népessége azonban feleannyi, közel 4,5 millió fő. A georgiaiak a lakosság csupán 70%-át teszik ki, jelentősebb kisebbségek az orosz, az örmény, az azeri és az abház népcsoport. Az országot északról Oroszország, nyugatról a Fekete-tenger, délről pedig Törökország határolja, így századok óta fontos átjáró a különböző kultúrák között. Három ötezer méternél is magasabb hegycsúccsal is rendelkezik, fontosabb folyói a Rioni és a Mtkvari. A főváros neve Tbiliszi, a lakosság csaknem negyede – 1,2 millió ember - itt él. Az állam jelenlegi zászlaja - fehér alapon a Krisztus sebeit jelképező öt vörös kereszt - 2004 óta van használatban. A kartvéli nyelvet, melynek az V. század óta saját írásrendszere van), a lakosság négyötöde beszéli. Ám elég a szócikk-ízű szövegből, térjünk vissza a személyes tapasztalaimhoz.

Háromnapos, bérelt buszos körút terve állt össze, négy város - Batumi, Kutaiszi, Gori és Tbiliszi - érintésével. Kedvezményesen, egy fapados társasággal repültünk, a gép a főváros utáni legnagyobb település, Kutaiszi, Dávid királyról elnevezett repterén landolt szombat hajnalban, közel kétezer kilométer megtétele után. IV. Dávid, az építő volt a grúzok „Szent Istvánja”, aki a XI. században megteremtette a középkori állam alapjait a térségben. Nem volt sima utunk, a Fekete-tenger felett erős turbulenciát tapasztaltunk, de ez is hozzátett az izgalmakhoz. Ám a valódi élmények ezután vártak ránk. Kutaiszi reptere egészen provinciális, csupán néhány fapados társaság gépe használja. Ezt mi sem érzékelteti jobban, hogy a reptér közvetlen közelében, a zöld mezőn bocik legelésznek és a bejáratnál éhes kóbor kutyák tucatja várja az ételmaradékokat.
Az első dolog, ami feltűnt, hogy tavasz ide vagy oda, a Kaukázuson át fúvó szeleknek köszönhetően dermesztő hideg van márciusban is. Hozzáteszem, nálunk akkor már elég tolerálható, „néha pulóveres” idő volt, így a Fekete-tengerhez fürdőnadrággal készültem – hisz ha már addig eljutottam, meg kell mártózni a tengerben, gondoltam én. A reptéren megismerkedtünk a sofőrünkkel, aki egy közeli kisvárosból származott. Az eredeti tervünk az lett volna, hogy 2-3 autót bérlünk és magunk próbálunk boldogulni a Kaukázus szerpentinjein, de mint később kiderült, jól tettük, hogy lemondtunk erről a tervről és a helyi utakat jól ismerő helyi buszosra bíztuk magunkat. Az utak… sajátosak és nem is kifejezetten jól karbantartottak. A helyiek vezetési stílusa is meglepő volt számunkra. Nem egyszer éreztem egy-egy kanyarban előzésnél, hogy itt az utunk vége, de csak túléltük, hogy elmondhassam eme históriát.
Batumi
Még kora reggel elértük a tengerparton fekvő Batumit, a kedvelt üdülőparadicsomot, mely egy autonóm tartomány, Adzsara központja is egyben, a török határ közelében. Szezonon kívül érkeztünk, így nagy mozgás nem volt a városban. A tenger lenyűgöző volt. Mindenképpen meg kellett benne mártóznunk a hideg ellenére is.
Batumi

Batumi

Batumi
Maga a város is roppant érdekes. Lenyűgöző a kontraszt a modern, sokemeletes hotelek és kaszinók és a lepukkant, szovjet időket idéző lakótömbök között. Az egész helynek van egy sajátos hangulata, a pálmafák szegélyezte utcákon egymástól nagyon különböző stílusú épületek állnak. Ugyanúgy megtalálhatók a százéves szecessziós épületek, mint a Gaudít és neoreneszánsz mintákat követő, elmúlt húsz évben felhúzott, többemeletes paloták. A nagy felhőkarcolók többnyire még épülőfélben vannak. A georgiaiak nagyon büszkék sajátos írásukra, a parton álló egyik épület is az „abc tornya” nevet kapta és egy szalagban maguk a betűk futnak körbe. Rövid tengerparti sétát követően belekóstoltunk a helyi konyha remekeibe (a sétára azért volt szükség, mert mikor a városba értünk, még szinte semmi nem volt nyitva, még a reggeliző helyek sem). Megkóstoltuk a khacsapurit, ezt a sajátos helyi lepénykenyeret, melybe még melegen tojást ütnek, az ínyencek pedig még vajat is keverhetnek a friss sárgájába. A reggelit a keleten közkedvelt, jó zaccos, sűrű, feketekávéval zártuk és nem indíthattuk volna a túrát csacsa, vagyis georgiai törkölypálinka nélkül sem. Ami azt illeti, a helyiek nagyon büszkék erre az italra, bármerre jártunk, mindenhol kínálgatták. Az út szélén, az éttermekben, a szállásunkon.
Apropó út széle. Az országon keresztül fut a legtöbb járható út a Kaukázuson keresztül, úgyhogy mindig nagy a forgalom, török és orosz kamionok foglalják el többnyire az utakat. Az út mindkét oldalán nem egy éjjel-nappal is nyitva tartó bazársor várja a megpihenni kívánó sofőröket. Lehet itt kapni déli gyümölcsöket, frisset és aszaltat egyaránt (nagy keletje van a különböző aszaltgyümölcs-termékeknek), teát, kávét, valamint georgiai édességeket, mint amilyen a csurkcsela, ami lényegében olyan, mint egy karamellizált szőlőmustba töltött „kolbász”, csak éppen a töltelék nem hús, hanem dió és felfűzve árulják. Nekem nagyon ízlett és roppant olcsón hozzá lehetett jutni. Alkudni mindenhol lehet és érdemes is. A helyi valuta a lari és nagyjából 120 forintot ért belőle egy ott jártunkkor. Egy csurkela 1, maximum 2 lariba került, hoztam is belőle egy jó köteggel. Sajnos a családom nem értékelte annyira, mint én, így ránk száradt.
  
Batumi, Médea szobra
Batumiban érdemes megtekinteni az Apollo filmszínház szecessziós épületét, az Európa teret – ahol a görög mitológiából ismerős Médea szobra is áll. A görög nő az aranygyapjút tartja a kezében. A mítosz szerint ugyanis ezen a területen kellett Jászónnak és társainak, az argonautáknak meglelniük az értékes nemesfém gyapjút. Régészek, akik foglalkoztak a kérdéssel, azt állítják, hogy van alapja a mítosznak, hisz ezen a vidéken az aranymosásnak egy olyan sajátos formájának nyomaira bukkantak, ahol báránybőrrel fogták fel a fémet. Így meglehet, hogy a derék görög héroszok valójában nem egy bizonyos konkrét aranygyapjúért, hanem az aranymosás technikájának titkáért keltek útra. Térjünk azonban vissza a hősi korból napjainkba. A Sheraton Batumi szálló érdemel egy pillantást – hogyne érdemelne, hiszen magasan a város fölé magasodik – mely az alexandriai világítótorony mintáját követi. Az Istenszülő temploma a századfordulón épült, két katolikus üzletember, a Zubalasvili fivérek jóvoltából, neogótikus stílusban, ám a szovjet időkben nem funkcionálhatott szakrális helyként. A Szovjetunió felbomlása után pedig az ortodox egyház kapta meg. Az új katolikus (Szentlélek) templom 2000-ben épült csak fel. Érdemes még megnézni a Színház teret a Neptunus-kúttal. Itt nagyon szembetűnő a kontraszt a háttérben álló panelépületek és az 1952-ben emelt, monumentális színházépület között.

Batumi, színház tér Neptunus kúttal 
Batumit elhagyva Gonióba érkeztünk elsőként, ami egy kisebb település, épp csak a városon kívül. Itt találhatók egy római erőd maradványai. Georgia területe a Kr. e. I. századtól volt római fennhatóság alatt – azt megelőzően görög kézen volt - a kereszténység itt előbb lett „államvallás” (330), mint Rómában (380). Történelmükön (és a csacsán) kívül a georgiaiak roppant büszkék borkultúrájukra is. Az indoeurópai nyelvek legtöbbjének „bor” szava – így wine, wein, vino, vin, vinum stb. – a kartvéli ghvino szóból ered. Jogosan feltételezhetjük tehát, hogy a borkultúra is valahonnan innen indult világhódító útjára. Jómagam nem vagyok nagy boros, de örültem, mikor az országba érve a reptéren már a kezembe nyomtak egy kis üveg helyi vörösbor a georgiai vendégszeretet jeleként. Az egyetlen bor, amit kóstoltam nekem nagyon savanyú volt. Értsd: ecetsavanyú. Ám mint mondottam volt, nem vagyok nagy borfogyasztó, végképp nem szakértő. A bort mind a mai napig hatalmas agyagkorsókban tárolják.
Gonio
Utunk első szálláshelyünkre, Kutaiszibe vezetett. Ugyan a gép itt tett le minket, de aznap még nem foglaltuk el a szállást, fontosabbnak éreztük a napfelkeltét a tengernél szemlélni, mint a pihenést. Szerencsére többé-kevésbé összeszokott, fiatalos csapatunkat ez nem keserítette el. A georgiai vidék látványa elég kiábrándító volt, száz kilométereken keresztül toldozott-foldozott viskók során vezetett az utunk. A házak egy részének csak az egyik fele volt ház, a másik felük rom volt. A bádoggal javítgatott, romos falak között háziállatok jártak ki és be. Éles ellentétben állt ez a hotelekkel, amiket Batumiban láttunk. Ám a természet! A természet az csodaszép. Kisalföldi gyerek vagyok, a legnagyobb magaslat, amire valaha felhágtam, a Kékes volt, azt is idén februárban sikerült abszolválnom, így egy hónappal később a 3000 méteres hegyek látványa megbabonázott.
Kutaiszi
Kutaiszi a második legnagyobb város az országban (Batumi a harmadik), jóval kevesebben lakják, mint Tbiliszit. Amit itt érdekesnek tartottam, az a bazár világa volt. Mindent lehetett kapni, de számunkra elég szokatlan kínálatban. Halomban álltak például a cipők. És a kóbor kutyák! Rengeteg volt belőlük. Azon a véleményen vagyok, hogy ha meg akarunk igazán jól ismerni egy országot, akkor nem a fővárosba kell menni. Azok elég egyformák ma már, multikulturálisak, modernek. A többi város – nos, azok megmutatják az ország valódi arcát. Litvániában Kaunasban töltöttem fél évet, a második legnagyobb városban, Csehországba viszonylag sokat utazom, de Brnónál messzebb általában nem megyek, Ausztrián belül Graz az abszolút favoritom, pont ezért. Tehát Kutaiszi városának képe az, ami előttem lebeg, ha Georgiára gondolok. Itt kellemes, napsütötte időt kaptunk. A szállásunk pedig egyszerű hostel volt, három szobában pihent meg a busznyi társaság.
Kutaiszi
Másnap volt a születésem napja és Tbilisziben készültünk megünnepelni, este. Ám addig nagyon sok kaland volt még hátra, nem is gondoltuk volna. Mindjárt a reggelinél gondok adódtak, szokás ugyanis itt a reggeliző helyeken előre fizetni, aztán vagy megkapod az ételt, vagy nem. Sokan voltunk, az tény, megrohamoztuk a kis étkezőt, de volt, amelyikünknek (nekem is, természetesen) két órát kellett várni a reggelire. Csúszott tehát a program, bogár került a gépezetbe.
Gori
Kutaiszit elhagyván a kései reggeli után az első állomásunk Gori volt. A kevéssé ismert nevű városka a legismertebb történelmi személyek egyikének szülőhelye. Itt látta meg a napvilágot Ioszeb Dzsugasvili, művésznevén Sztálin 1878-ban. Meglátogattuk a szülőházát, illetve a híres Sztálin Múzeumot, ahol óriási gyűjteménye van a volt diktátor személyes tárgyainak, róla készült műveknek (olajfestményektől szobrokon át perzsa szőnyegekig), fotóknak és a grúz kommunista forradalom számunkra ismeretlen, rocksztárokat megszégyenítő frizurájú, bőrkabátos hőseinek. Maga a múzeum épülete a szocreál egy sajátos, keleties típusához sorolható. Sárga homokkő az az építőanyag, amit itt a szocialista építészet előszeretettel használ és keleties formakincset épít be művészetébe. Hasonló épület még a mai parlament, korábban tanácsháza Tbilisziben. A múzeum udvarában Sztálin jövőbe mutató szobra és saját külön vasúti kocsija áll, ami diákjeggyel ingyenesen látogatható. Érdekes volt látni, hol aludt, evett-ivott és székelt valaki, aki egykor milliók életének és halálának ura volt. Goriban vannak elszállásolva azok a menekültek, akik a 2008-as orosz betörés idején hagyták el Dél-Oszétiát. Ez a vitatott terület amúgy mind a mai napig nem ajánlott látogatásra.

Gori
A naplementét Upliszciche sziklakolostorából csodáltuk meg. Ez egy sziklába vájt város volt, melyet többezer éven át emberek laktak, a híres Selyemút egyik állomása is volt egy időben. Lenyűgöző volt, hogy megmaradt az architektúrája az ókori városnak. A hegytetőn álló kolostorból titkos alagúton a völgybe, a Kura-folyó partjára lehetett eljutni.

Upliszciche
Sötét éjszaka értünk Georgia legszebb, legismertebb templomépületéhez, Mchetához, mely pár kilométerre Tbiliszitől áll magában. Dzsavarinak hívják és ez az ország legrégebbi temploma. Szép volt, érdekes volt, de sajnos elég sötét volt már a fotózáshoz, így elhatároztuk, hogy ide még visszatérünk. Késő este értünk Tbiliszibe.

Tbiliszi

Tbiliszi nagy ellentétek városa. A fontosabb csomópontok jól rendben vannak tartva, számos új, modern épület található elszórva a városban, valamint a kortárs szobrászművészet alkotásai is fellelhetők, nem beszélve a hangulatos sétálóutcákról, ám pár méterre, ha elkeveredik az ember, olyan utcákon találhatja magát, ahol nincs aszfalt, a házak egymás hegyén-hátán állnak. El tudjuk képzelni. A közlekedés itt sem európai standard-eket követ. A zebra csak dísznek van, az autósok vadul előznek és dudálnak. Mindenki dudál, mint a megveszekedett. Már említettem az egykori tanácsépületet, ám további szocreál, munkás-paraszt-katona szobrokkal ellátott épületekre is bukkantunk sétánk során. Nagyon érdekes, hogy található a georgiai fővárosban egy Zichy Mihálynak állított szobor, valamint a művészről elnevezett utca is, mivel ő készítette a XIX. század végén a georgiaiak nemzeti eposzának, a Párducbőrős lovagnak illusztrációit. Ezt a művet meg is találtam angolul egy utcai árusnál az eredeti illusztrációkkal. Mondanom sem kell, hogy nem sajnáltam rá a pénzt, boldogan vettem egy példányt a műből. Szerzője, Sota Rusztaveli pedig Budapesten, a XII. kerületben kapott szobrot nemrég.
Tbiliszi

Tbiliszi
Tbiliszi

A születésnapom  megünneplésére alkalmas helyet pedig egy étteremben találtunk, ahol ismét csak pusztult a csacsa, a finom helyi sör és a khinkali, melyről eddig még nem meséltem, de most ezennel szíves engedelmükkel megteszem. A khinkali egy raviolira emlékeztető, töltött tésztabatyu, melyből nálam nincs mennyiség, szinte bármennyit meg tudok enni. Tölteléke lehet marha, vagy bárányhús (nagyon szeretik a bárányt errefelé), spenót, gomba, vagy egyéb zöldségek. Magának a batyunak nincs nagyon íze, ezért borsba mártogatják a georgiaiak és kézzel eszik. Nem említettem még, de most megteszem, hogy a legtöbb ételüket kézzel-lábbal illik fogyasztani. Az ünnepség jól sikerült, jó hangulatban távoztunk az étteremből. A személyzet jól láthatóan már legszívesebben zárt volna, de hát jó fogyasztást biztosítottunk. A várost járva két magyar vendéglőbe is belebotlottunk! Az egyik „Csaba jazz bárja” a másik a „Duna” vendéglő volt. Mindkét helyen nagyon kedvesek voltak velünk, örültek nekünk és még meg is kóstoltattak velünk ezt-azt. Jól eső érzés, hogy ilyen vendégszeretetre talál az ember 2000 kilométerre az otthonától.

Tbiliszi
Másnap reggel már érezhető volt a társaság kimerültsége. Egy konfliktusnak köszönhetően nem jutottam be a Georgiai Nemzeti Múzeumba, ezért (sajnos?) kénytelen leszek visszatérni a tett helyszínére egy alkalmas pillanatban. A városban szétszóródva, párosával-hármasával sétáltunk, felfedeztünk egy nagyon érdekes ortodox ikon-boltot, ahol legalább 500 szent képét lehetett kapni különböző méretekben és értékben. Fotózkodtunk az orosz invázió után, 2010-ben épült Béke hídon, mely éles ellentétben áll a város patinás templomaival és várával. Érdekes élmény volt a város legnagyobb templomának, a Szamebának meglátogatása is. A legenda szerint, melyet nem biztos, hogy megfelelően idézek, Krisztus köntöse, mely kockajátékon került a Megváltót kézre kerítő katonák birtokába egy zsidó kereskedő vásárolta meg. A kereskedő lánya hozzáérve a köntöshöz, azonnal meghalt és nem tudta elengedni a ruhaneműt, így vele együtt temették el. A sírja fölött ezért egy világító, gyógyító erejű fa nőtt ki, amit kivágtak a Szameba építéséhez. Ilyen csodás hely tehát ez a Szentháromság-templom, a georgiai spirituális megújulás szimbóluma. 97 méteres magasságával a világ egyik legmagasabb szakrális épülete. Két altemploma is van, ahol invitáltak engem ortodox hittanórára, de ezt nyelvtudás híján inkább udvariasan elutasítottam, ám jól esett a kicsi szívemnek a gesztus. A templom szintén ebből a sárgás homokkőből épült és érdekes a sajátos növényi díszítése. Ami még meglepett, hogy a templomon kívül pedig már nem szentek, hanem Sztálin képével ellátott relikviákat lehet kapni. Be kell valljam, én magam sem tudtam ellenállni egy miniatűr faliszőnyeg-szuvenírnek „Koba” képével.
A Szameba, Tbiliszi
Buszba ültünk ezt követően és elindultunk utolsó georgiai kiruccanásunkra. Újra megmásztunk Mchetát, hogy végre nappali fényben is megcsodálhassuk. Valamint a vele szemben, a völgyben elhelyezkedő kolostorkomplexumot is meglátogattuk. Itt különösen örültek nekünk a szuvenír árusok és vendéglősök, mert itt költöttük el maradék larinkat. Kutaiszi felé betétünk még egy igazi kamionos pihenőbe vacsorázni, ami külön élmény volt. Az étel fenséges volt, ám a saslik húsa elég cipőtalp-állagú volt. Kérdezhetné a kedves olvasó, honnan tudom, milyen a cipőtalp állaga, nos, éppen olyan, mint amilyen az a saslikhús volt. Nem is beszéltem még a fűszerezésről. Leginkább hagymával ízesítenek mindent, így utolsó éjszakára igencsak erős hagyma- és halszagunk volt (a finom szárított halat sem lehetett nem-megkóstolni, ha már ott vagyunk, gondoltam), de legalább mindenkinek egyformán. Az éjszakát a Kutaiszi reptéren töltöttük, elsősorban azzal, hogy egyenlően elosszuk a poggyászainkban a közel hektoliternyi összevásárolt georgiai finom nedűt.

Mcheta
Hazafelé viszontagságoktól mentes utunk volt, legalábbis nem nagyon ébredtem fel semmire. Egy szerdai hajnalon érkeztünk meg Budapestre. Így zajlott tehát a születésnapi hosszú hétvégém Georgiában. Mindenkinek ajánlom a figyelmébe ezt a kis országot a Kaukázusban. Aki a tengert, a borokat, vagy a téli sportokat szereti, az mind megtalálja a számítását itt. Nagyon biztonságos hely nem mellesleg, nagyobb biztonságban éreztem magam, mint a legtöbb nyugat-európai nagyváros utcáin, szóval ettől sem kell tartani. Az ételeik nagyon jók és a vendégszeretetük előtt is le a kalappal. Abszolút „visszatérős” számomra a hely.
Amikor visszatértem, nem gondoltam volna, hogy pár hónappal később kétszer ilyen messze, Kazahsztánba lesz lehetőségem utazni. Arról az útról és az eurázsiai sztyeppen szerzett tapasztalataimról legközelebb fogok írni.

Szöveg és képek: Bakó Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése