2016. április 26.

Budapest100 – Nagykörút120

Szent István körút 2.
Szent István körút 1.Immár hatodik éve, idén tavasszal is megrendezésre került a Budapest100 program. Az április 16-17-i hétvégére újszerű témát hirdettek meg a szervezők, ezúttal ugyanis – nagyon helyesen és remélem mostantól kezdve rendszeresen – nem kizárólag százéves épületek ünnepe a rendezvénysorozat, hanem a Kulturális Örökség Napjaihoz hasonlóan egy kerettéma jegyében értékes, nem feltétlenül egykorú épületekkel való közelebbi megismerkedésre ad lehetőséget az esemény. Ugyanakkor továbbra is szép gondolat az évfordulókra odafigyelni, különösen ha az épületek egy egész csoportját érinti. Az érzékeny figyelem ezúttal az emberi életkor felső határait elérő Nagykörútra irányult, hiszen 120 évvel ezelőtt, az Ezredéves ünnepségek évében adták át a még egyébként nem teljesen elkészült elegáns útvonalat. Egyúttal tehát a körútnál is nagyobb jelentőségű Milleniumra, és az ezzel kapcsolatos nagyszabású eseménysorozatra, illetve ezek építészeti kereteire is emlékezhetünk ebben az évben.


Vígszínház
Szent István körút 17.


A Nagykörút építését a rohamosan fejlődő, de megfelelő közlekedési kapcsolatok híján kevéssé egységes Pest városrészei szervesebb összekapcsolásának szándéka sürgette. A városszerkezetet nagyrészt sugárutak, köztük az újonnan épülő Sugárút, a későbbi Andrássy út fő közlekedési erei határozták meg, de a keresztirányú közlekedés kevéssé volt megoldva. Így tulajdonképpen egy abroncs megépítése mellett döntöttek, amely majd erősen összefogja a hordó dongáit, vagyis a város kerületeit. Az 1870-es évek elején elkezdődött építés azonban igen lassan haladt előre, így 1883-ig csupán két tucat ház készült el, elsősorban a Teréz és József körúton. 

Szent István körút 18.
József körút 4.


Az 1884. évi XVIII. törvénycikk – valamint minden bizonnyal a Sugárút majdnem kész állapota – azonban fellendítette az építési kedvet, így 1884 és 1896 között közel kétszáz nagykörúti ház épült meg, köztük a Vígszínház és a New York palota is. Tehát az átadási ünnepség idejére a körúti épületek több mint 80% elkészült. Az épületek mind a historizmus valamely neostílusában valósultak meg, eleinte olasz mintákat követő, majd később francia és német építészeti formákat felelevenítő neoreneszánsz stílusban. Ha kevés példán is, de a középkori, különöse a gótika formái is jelen vannak nem egy neogótikus bérházon. 1889-től egyre fontosabb szerepet kapott a neobarokk, amely az útvonal egyik karakteres stílusává vált, különösen az Erzsébet körúton. Az 1900 körüli utolsó építési fázisban további késői historizáló stílusban tervezett házak mellett néhány szecessziós épület is megvalósult a Szent István és a Ferenc körúton.

A Nagykörút nem minden épülete kiváló alkotás, de együttes építészeti arculatuk méltán védett. A számos valóban értékes körúti épület közül máskülönben szomorúan kevés védett teljes egészében, azaz ritka az egyedi műemlék a két és félszáz épület között. Ennek következménye, hogy sajnos felütötte a fejét a faszádizmus is ezen az útvonalon, melynek legkiábrándítóbb példája a József körút 7. számú ház. Sajnos nem csak a faszádizmus, hanem a hozzá nem értő, igénytelen homlokzati és belső beavatkozások is sokat ártanak a körút képének. Ennek legtragikusabb példája a Szent István körút 15. számú ház nemrég lezajlott homlokzati „felújítása”. Felmerül a kérdés ki engedélyezte ezt a dilettáns beavatkozást?
 
A Budapest100 idei programja a nagyszámú ma is álló és többé-kevésbé eredeti formáját mutató kiváló épület körülbelül negyedét vonta be az eseménysorozatba, ezeknek kapualja, udvara, lépcsőháza, sőt egyes esetekben egyéb belső terei is látogathatók voltak hatalmas élményt nyújtva az érdeklődőknek. Készült is sok ezer fényképfelvétel e házak különböző részeiről dokumentálva sok még meglévő értéket. Az épület bejárási lehetőségeken kívül igényes zenei és más kulturális programoknak is helyet adtak a hangulatos udvarok.


József körút 63.
József körút 63.


Jelen sorok szerzőjeként egyik résztvevője lehettem a Nagykörút múltját felidéző egyik kerekasztal beszélgetésnek a New York palotában, valamint egy emlékezetesen szép vasárnapi délután jó néhány körúti házat látogathattam meg fényképezőgépemmel. A séta során kedves ismerősökkel találkozhattam a különböző helyszíneken, jóízű beszélgetésekkel fűszerezve az izgalmas programot. Feledhetetlenül szép élményt nyújtott az eseménysorozat lezárásaként a Tutti Cantabile kórus függőfolyosóról elhangzó koncertje a József körút 63. számú házban.


József körút 63.


Nagy hálával tartozunk tehát a szervezőknek, akik között ebben az évben is több pázmányos művészettörténész-építészettörténész (volt) hallgató is vállalt programszervezői, kutatói vagy magas szakmai igényű idegenvezetői szerepet a Kortárs Építészeti Központ keretein belül. Köszönet érte! Bíztatjuk a szervezőket, hogy a következő években sem lankadó lelkesedéssel biztosítsanak hasonlóan szép élményeket a kulturális értékek iránt elkötelezett érdeklődőknek.

 

Szöveg és az április 17-i vasárnap délután készült fényképek: Rozsnyai József

1 megjegyzés:

  1. Örömmel olvasom, hogy a Nagykörút házainak majdnem egy negyedét sikerült bevonni az eseménybe, ez nagyon nagy eredmény. Tetszenek a szerző felvételei, szívesen láttam volna egy-két homlokzati fotót is. :)

    VálaszTörlés