2015. szeptember 8.

Eszék képekben összefoglalva

Kedvenc elfoglaltságom a városnézés. Nagyon szeretek gyalogolni, nézelődni, fényképezni. Rövid eszéki kirándulásunkra tavasszal kerítettünk sort, az ősz beköszöntével bárkinek aktuális lehet.
Alig lépjük át a határt Mohács után, olyan 40 percnyi autóút és Eszéken vagyunk. Szokásos városnézős taktika: a Centar tablákat követve az autót leparkoltunk és 3 óra alatt mindent megnéztünk amit akartunk. A nézelődést az Ante Starcevica téren kezdtük. A teret messziről jelzi Péter és Pál apostolok templomának neogótikus tornya. A templomot 1900-ban szentelték fel, meghatározza a tér összképét. Belülről is impozáns, az üvegablakoknak köszönhetően hangulatos fényben úszik.
DSC_0084
DSC_0098
DSC_0129
Eszéken nagyon szimpatikus, hogy mindenhol villamosok haladnak. A sínek jóformán nincsenek elkülönítve a járdától, teljesen beleolvadnak, így ha a villamos éppen nincs a közelben a síneket birtokba veszik a gyalogosok.
Részben a villamossíneket követve az Europska sugárúton a barokk óváros felé tartottunk. Elhaladtunk egy 19. század végi 20. század eleji szecessziós házsor előtt. Különösen feltűnő volt a díszítőelemek halmozása, némely ház inkább volt neobarokkból szecesszióba hajló, mint egyik vagy másik stílus tiszta képviselője.
DSC_0158
A barokk óváros szintén hangulatos, ám különösen kihalt volt, itt nem okozott gondot teljesen embermentes képeket készíteni.


DSC_0212
DSC_0220
DSC_0222
DSC_0230
DSC_0232
Visszafele felsétáltunk a gyalogos hídra a Dráva felett.
DSC_0240
Találtunk egy régi moziépületet...
DSC_0260
... és egy valamivel újabbat is:
DSC_0261

Eszék a bóklászni szeretőknek mindenképpen ajánlott!
DSC_0202

Fotók és szöveg: Horváth Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése