2011. június 18.

Modern séta, június 4.

Már nagyon régen vártam, hogy klubunk tagjai újabb városi sétán vehessenek részt. Többen is azon gondolkoztunk, hogy milyen útvonalat kellene kialakítani ahhoz, hogy eddig nem, vagy csak kevéssé ismert épületeket fedezzünk föl. És erre jött egy önként vállalkozó, aki felajánlotta, hogy megismertet minket Hofstätter Béla és Domány László építészetével.

A Blaha Lujza téren összegyűlt csoportunk első állomása a Víg utcában található bérházhoz vezetett, ahol fény derült a benzinkút kétes létezésére és a GARAGE mibenlétére is. A Dob utcai épület érintése után villamosra ültünk, és nagy szurkoltunk Áginak, hogy Bertájával ő is időben odaérjen a Lloyd mozihoz. Az építészeink által megálmodott belső tér kialakítása, a világítás megoldása még a mai napig kellemes és izgalmas atmoszférát kölcsönöz a mozinak.

Ahogyan azt már korábban sejtettük is, a Dunapark Kávéház épületét tekinthettük pesti sétánk csúcspontjának. Bár sokan láthatták már a bérház lépcsőházát korábbi séta alkalmával, számomra viszont ez még új élmény volt. A márványborítás csillogása, a lépcső vonalvezetése (amit a kék linóleumborítás sem tud teljesen megzavarni) és a gyorsabb-lassabb lift felfedezése felpezsdítette a melegben kissé kitikkadt társaságot.

A budai oldalon folytattuk barangolásunkat, ahol a Bem utcában álló bérház után a Margit krt. 15. alatti luxusbérházat szálltuk meg. Kilőttük magunkat az űrkapszulaszerű liftekkel és meg sem álltunk Budapest főispánjának lakásáig. Az ablakok kinyitásával voltak kisebb-nagyobb problémák, de az egyetemi előadásokon hallott instrukciók és némi kézzelfoghatóbb segítség után beszabadítottuk az esőillatot a lépcsőházba.

A séta útvonalába tervezett épületek látványa is nagy élményt nyújtott, de a modern építészet kérdéseiről és lehetséges válaszairól hallott gondolatok egy eddig számomra kissé távoli terültre is bevezettek.

Köszönöm Nagy Zoltánnak a sétavezetést!

Remélem a következő sétára már nem kell ilyen sokat várni…

Gulyás Nóri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése