2015. december 31.

2015



A Pázmányos Építészettörténészek Klubja 2015-ös évét felidézve számos szép emlék képe villan fel előttünk, tartalmas és szellemes előadások, sokszínű és izgalmas kirándulások képei. Klubestjeinken elhangzott építészettörténeti témájú előadások sorában az elsőt februárban hallgathattuk meg Karácsony Ritától, aki aktuális kutatási témáját Kotsis Iván 1930-as évekbeli székesfehérvári tevékenységét ismertette meg velünk. Hódmezővásárhely gazdag téglaépítészeti hagyományába Bodó Péter júniusi gondolatmenete engedett betekintést. Kelecsényi Kristóf sikeres OTDK kutatásába avatott be bennünket júliusban, Mit építettünk felhőkarcolók helyett? - Értelmezési kísérlet a 19. századi európai építészet jelenségére a magyar emlékanyagon keresztül címen tartott előadása a vertikális homlokzatképzés szempontjaira irányította figyelmünket. Nem maradhatott ki a két világháború közötti új építészet sem, Jász Borbála doktori kutatási területét ismertette augusztusban Ligeti Pál (1885-1941) szerepe a modern magyar építészet elméletében és gyakorlatában cím alatt.
Klubtagjainknak számos érdekes kirándulás lehetősége adatott meg ebben az évben is, melyeket klubesti vetített képes élménybeszámoló vagy blogunkra írt cikk formájában ismertettek. Az előbbiek sorában elsőként – márciusban – Recska Mária kappadókiai tündérkémények között tett látogatását idézte fel, utalva a török műemlékvédelem hiányosságaira. A nagy utazó Bakó Bálint két különleges élményéről is beszámolt, májusban kaukázusi, grúziai, azaz georgiai útjáról, szeptemberben pedig a kazah fővárosról Asztanáról tartott látványos képekkel fűszerezett bemutatót, élményeit nagy örömünkre a blogra is megírta. A novemberi klubesten pedig Juhász Gabriella elevenítette fel szeptemberi építészeti és zenei kirándulását a viktoriánus és kortárs Londonban.
Klubunk blogjának egyik legtermékenyebb évét zárjuk 2015 december végén, csak az első – 2010-es – év hozott valamivel több bejegyzést, de az írások hosszát, tartalmát tekintve talán az idei termés az eddigi legszínvonalasabb. A kirándulási beszámolók közül Mándl Evelin szentendrei túránkról szóló írását, Horváth Zsuzsa eszéki kirándulásáról készített képes beszámolóját, és Hegedüs Márta Flóra zebegényi látogatásunkról fogalmazott cikkét emelhetjük ki. Muzeológiai és építészeti témájú blogbejegyzéseket is olvashattunk az év folyamán, Mácsay Krisztina a megújuló budapesti Szépművészeti Múzeumról és az amerikai Getty Múzeumról írt gazdag tartalmú bejegyzést, míg Baldavári Eszter a frissen megnyílt Róth Miksa tárlatról írt kedvcsináló beszámolót. A sok olvasmányos és értékes cikk mellett jelen sorok szerzője is hozzájárult a blog évéhez néhány írással.
Blogunk az utóbbi időben sok új olvasóval gazdagodott, akiket szeretettel köszöntünk!A 2010 és 2015 közötti időszakban több mint 22000 oldalmegjelenítés történt a blogon, és az alábbi grafikon, illetve statisztika rajzolódik ki olvasottságunkkal, illetve bejegyzéseinkkel kapcsolatban:


2015. december 31.

Az idei évben két helyen, a Ferenciek terei Kelta Pub pincehelyiségében, illetve a nyári és nyárias hónapokban a Corvin negyedbeli A Grund Bazsesz nevű különtermében foglaltunk helyet klubestjeinken. Az estek és sok egyéb program – mint az idei augusztusi Remekművek kiállításon és a Nádori kriptában való kalauzolás – szervezését idén és az utóbbi években Mácsay Krisztinának köszönhettük, önzetlen tevékenységéért nem lehetünk eléggé hálásak. A szervezői munkát januártól Máthé Eszter klubtagunk veszi át, akinek ezúton kívánunk sok sikert és türelmet feladatához!
Ne feledkezzünk meg a játékról sem, ahol a feladványok megfejtésében idén elsősorban Pleskovics Viola és Kelecsényi Kristóf jeleskedett.   
Az év számunkra legmeghatározóbb eseményére, Építőművészek Ybl és Lechner korában című tanulmánykötetünk megjelenésére nagy büszkeséggel emlékezünk. A kötetet október 29-én Sisa József és jelen sorok szerzője mutatta be a FUGA Budapesti Építészeti Központban a szerzők és nagyszámú érdeklődő jelenlétében. A kötet szerkesztője ezúton is szeretné megköszönni a szerzők és a TERC kiadó áldozatos munkáját, ahogy a kedves és figyelmes ajándékot is, amelyet ez alkalommal vehetett át, és amelynek építéstörténetét dokumentáló képsorozattal veszünk búcsút az Óévtől, és köszöntjük az Újévet!



Rozsnyai József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése