2014. január 10.

2013

Az elmúlt évben harmadik születésnapját ünneplő Pázmányos Építészettörténészek Klubja tartalmas esztendőt tudhatott maga mögött a Karácsony előtti évzáró esten, mely az Uránia Filmszínház alagsori kávézójában került megrendezésre. Felidézhettük tagtársaink számos és kiterjedt utazásait szerte Európában. E kirándulásokról, illetve tanulmányutakról érdekes beszámolókat hallhattunk az év folyamán. Januárban Kerekes Gitka mesélt brémai és hamburgi, Telek-Nay Ágnes pedig berlini útjáról. Írországi élményeiről márciusban számolt be nekünk Mácsay Krisztina. A CentrArt által szervezett észak-dunántúli túra krónikáját Horváth Zsuzsa ismertette azon a májusi klubesten, amikor Bodó Péter krakkói túráját elevenítette fel a kedvünkért. Magyarország nyugati határterületének történelmi jelentőségű helyszínein tett látogatásáról a júniusi találkozón számolt be Bakó Bálint. Ha a tél és a tavasz nem szűkölködött kiruccanásokban, akkor a nyár természetesen még gazdagabb volt úticélokban. A júliusi klubesten Horváth Zsuzsa délnyugat-angliai kirándulása, az augusztusi klubesten Ligeti Anna madridi útja, Juhász Gabriella pedig a Márton Áron zarándokút élményeit osztotta meg a hallgatósággal. Az egykori Magyar Királyság területének, a történelmi Magyarországnak bejárása sokunk dédelgetett álma. Torma Ági ezúttal a Felvidék irányába indult és egészen Kisárváig jutott. Az itt látott fatemplomról, illetve festményeiről, valamint két kastélyról a szeptemberi klubesten hallhattunk emlékezetes beszámolót.
            A fenti kirándulásokon kívül más érdekes témák is felmerültek hóvégi összejöveteleinken. Így elsősorban kell említenünk a Klub szereplését a Budapest100 programban, hiszen a Baldavári Eszter szervezésében létrejött konferencia tagtársaink szereplésével komoly sikert ért el, széleskörű érdeklődés mellett zajlott le április 6-án. Az év során új tagokat is köszönthettünk köreinkben, így Kelecsényi Kristófot is, aki budapesti tetődíszekről szóló érdekfeszítő és gondolatébresztő bemutatójával debütált a júniusi klubesten. Vendégeink is voltak Bálint Imre és Puha Titusz személyében, akik az általuk szerkesztett és készített Szecessziós Magazin honlapot mutatták be nekünk novemberben.
           Előre is tekintettünk, mégpedig a 2014-es évre, amikor Ybl Miklós születésének kétszázadik és Lechner Ödön halálának századik évfordulójára emlékezünk, társaságunk is készül programokkal.
          Az év során nemcsak a klubesteken találkoztunk, hiszen célkitűzéseink között a városi séták, kirándulások és egyéb közös kulturális programok szervezése is fontos helyet kap. Ennek megfelelően január 18-án Mácsay Krisztina szervezésében a mexikói úti Vakok Intézetét, a mai Mozgásjavító iskola és intézet épületeit volt lehetősége megtekinteni klubtagjainknak. Május 26-án kirándulni is voltunk Kerekes Gitka szervezésében, mégpedig Vác hangulatos és szép városában. Bizonyítva, hogy klubunk nem kizárólag az építészet iránt érdeklődik, a Szépművészeti Múzeumban megrendezett Egon Schiele és kora című kiállításra látogattak tagtársaink.
       A személyes találkozók mellett aktív klubélet folyt internetes levelezőlistánkon is, ahol mindenekelőtt a játék különös lendületet vett. Izgalmasabbnál izgalmasabb feladványok váltották egymást a Hírlapírók Nyugdíjintézetének bérházától Gattacáig. Blogunk az év első felének viszonylag gazdag termése után a nyár óta visszafogottabb lendülettel működött, reméljük az új év nagyobb lelkesedést hoz e téren is.
        Ahogy a múlt évben, ezúttal is köszönetet mondok Mácsay Krisztinának nemcsak az itt olvasható éves összefoglaló elkészítésében nyújtott segítségéért, hanem a klubestek gondos megszervezéséért is.

Rozsnyai József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése