2013. május 28.

Váci vasárnap


   Ránk nem valló gyorsasággal és hatékonysággal állapodtunk meg a május 26-ában a váci kirándulás időpontját illetően. Elég sok idő eltelt legutóbbi közös utazásunk óta, éppen ideje volt újra elindulni!
Siketnémák  Országos Tanintézete, hátsó udvari homlokzat


Könnyű dolgunk volt, hisz a nap java részén egy igazi lokálpatrióta, Budai Mária kalauzolt minket. Leszálltunk a vonatról és önkéntelenül is átváltottunk városnézős, minden építészeti részletre figyelős üzemmódra. 
A város központja felé haladva egyre akadtak az érdekességek. Elsők között volt a szépen pontra tett Szent Rókus-kápolna, de ne feledjük el a buszállomáson álló, szocreál Merkúr-domborművet sem, mely megemlékezik a Vácra érkező első vontaról, lássuk be, kissé szokatlan megoldásban.Csoportkép a Kőkapu lábánál
Sétánk során különös figyelmet szententünk a századfordulós emlékeknek, így alaposan szemügyre vettük a Siketnémák Országos Tanintézetének épületét is. A Cházár Andrásról - az alpítóról - elnevezett intézmény ma már több funkciót is betölt, többek között óvóda, általános iskola és speciális szakiskola is működik itt. Eredetileg két középkori lakóház összeépítéséből kialakult épület adott otthont a siketnémák oktatásának, majd a tanulók számának növekedésével 1902-ben adták át a különálló, új, szecessziós szárnyat. A Lechner Ödön hatását mutató épület Baumgarten Sándor tervei szerint épült, akinek több iskolája is ismert országszerte, egyik legfontosabb talán, a Herczegh Zsigmonddal együtt épített budapesti Vakok Intézete az Ajtósi Dürer soron.
Ha Vác, akkor Kőkapu. Csopotkép készítésével is kísérleteztünk a Vác jelképeként, Mária Terézia tiszteletére épített diadalív lábánál. Az eredmény itt látható.
Vasbeton szerkezetes lakóház
A Duna parton továbbsétálva érkeztünk városnézésünk egyik kedvelt pontjához, egy vasbetonszerkezetes lakóházhoz. A Hübschl Kálmán tervei szerint épült ház értesüléseink szerint mindenképpen az elsők között volt, a vasbetonszerkezetes lakóépületek tekintetében. Érdekessége, hogy a beton teljesen tisztán látható, nem fedték el vakolattal, erre kerültek rá különleges díszítőelemek, többek között piros szivecskék.
Egyik fő célpont volt számunkra a váci székesegyház, mise miatt azonban elsőre nem sikerült a bejutás. Az időt kihasználva a közeli Karolina-kápolnához siettünk. A Vác-Alsóvárosi Plébániához tartozó kápolnát sajnos nem egyszerű nyitva találni, így nekünk sem sikerült a bejutás, de kivülről azért megörökítettük a Salkovich Károly tervei szerint, 1905-től épült neoromán kápolnát.
Karolina kápolna
A mise végeztével belülről is szemügyre vehettük a magyar építészettörténet sokat emlegetett épületét a váci Nagyboldogasszony-székesegyházat. Az 1767-től Isidore Canevale (Ganeval, Ganevale) által tervezett épület a francia forradalmi építészet stílusjegyeit mutatja, de barokk jegyeket is hordoz. Nagyon megnyerő, ahogy a hosszú és tágas sétány végén emelkedik ez a monumetális épület, hozzá közeledve egyre kisebbnek érezzük magunkat, az oszlopok egyre nagyobbak lesznek. A belsőt díszítő gazdag barokk festés Franz Anton Maulbertsch kezét dícséri.
Itt jött el az a pont, amikor már szükségesnek tartottuk a pihenő beiktatását. Budai Marcsitól búcsút vettünk, igazán hasznos volt, hogy nem nekünk kellett az útvonalakat kitalálni a városban, hanem kalauzolt minket. Az ebéd alatt az egész napot betöltő jó hangulat csak fokozódott.


Nagyboldogasszony-székesegyház
Újratöltődve érkeztünk az 1768-tól épülő Váci Püspöki palotába, ahol Udvardy úr fogadott minket. Látogatásunk során  megnézhettük az eredeti akácfa tömbökből álló padlót a kapualjban, a lépcsőházat, dísztermet. Besandíthattunk több,kisebb, szépen berendezett terembe is. A látogatást a palota arborétumában zártuk. Érdekesség, hogy itt szabadon kószáló háziállatokkal találkoztunk, a birkák bizonyultak a fő látványosságnak, de volt itt kakas, tyúkok és az erdei állatok sorába tartozó fára felszaladó mókus is.
A Püspöki palota homlokzata
A palotában egészültünk ki 9-re, itt csatlakozott hozzánk a Tanár úr is!
Jó hangulatban, de elfáradva sétáltunk vissza az állomásra, ahol egyből meg is érkezett a vonatunk. A rövid hazaúton gyorsan átbeszéltük a nap történéseit a mihamarabbi folytatás reményében.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése