2013. január 23.

Vakok Intézete


2013. január 18-án lehetőségünk nyílt bejárni a Lajta Béla tervezte Vakok Intézetét, mely 1905-1908 között épült és a magyar szecessziós építészet egyik remekműve.
Az épület a második világháború után új funkciót kapott: a Budapesti Mozgásjavító Iskola központja lett. Vezetőnktől, Berki Erzsébettől - aki az iskola rajztanára - megtudtuk, hogy ez a változás magával hozott egy nem különösebben előnyös kinézetű új épületet is, melyet közvetlenül a Lajta-féle épület mellé helyeztek, nagyrészt eltakarva azt. A 2000-es években az iskola további bővítései során mindenki nagy megkönnyebbülésére lebontották ezt a csúnya foltot és az épülethez – a KÖH szigorú ellenőrzése mellett – sokkal harmonikusabban csatoltak újabb szárnyakat. Ekkor valójában összekötötték a Lajta-féle épületet egy másik századfordulós épülettel, a Medgyes Alajos által tervezett és 1912-ben felépült Nyomorék Gyerekek Menhelyével. Így egy hatalmas komplexum alakult ki, amit a vezetőnk úgy fogalmazott meg, hogy fél Zugló az övék lett.

A szervezőnek, Mácsay Krisztina klubtagunknak, illetve a roppant vendégszerető házigazdáknak köszönhetően (akik még pogácsát is sütöttek nekünk!) egyszerre két századfordulós épületet is bejártunk, miközben a kortárs építészetet is tanulmányozhattuk. Természetesen a Lajta-féle épületet vettük leginkább szemügyre, az egészet bejártuk, a pincétől a padlásig (szó szerint) és gyönyörködtünk a szebbnél szebb részletmegoldásokban. A legnagyobb esztétikai élményt az egykori főbejárat és az onnan induló lépcsőház nyújtotta, de a legfelső szinten nyíló teraszról elénk táruló látvány – csöpp hóeséssel fűszerezve – is gyönyörű volt.

Az új építésű szárnyakban, valamint a Medgyes Alajos tervezte épületben az iskola működésének rendjébe kaphattunk bepillantást és azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy egy hihetetlenül felkészült, profi intézményt ismertünk meg. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a sok itt tanuló paralimpikon, akik sorra nyerték/nyerik az érmeket Magyarországnak.

Az iskola vendégszeretetét betetőzendő búcsúzóul ajándék tollat is kaptunk, valamint az intézményről szóló tájékoztatót is, ami e blog-bejegyzés elkészítéséhez is nagy segítséget nyújtott.

1 megjegyzés: